Gekon madagaskarský

 

GEKON MADAGASKARSKÝ

(Paroedura pictus)

 

Původ:

Obývá západ a jihozápad Madagaskaru. Příchytné lamely na jeho prstech jsou plně vyvinuté, s jejich pomocí šplhají však jen mláďata.

Žije na zemi popřípadě na spodních částech keřů, upřednostňuje suché a polosuché oblasti.

 

Velikost:

Dorůstá délky cca 14-18cm. Má velkou, trojúhelníkovou hlavu s velkýma očima a poměrně hubené nohy.

Je šedohnědý až čokoládově hnědý s tmavohnědými skvrnami ve tvaru obláčků s černými konturami,

u starších jedinců tuto kresbu vystřídají bílé a krémové tečky.

 

Potrava:

Krmíme hmyzem a jeho larvami zhruba třikrát týdně.

 

Chov:

Tento druh je poměrně snášenlivý a tak jej chováme buď v páru nebo ve skupinách s jedním samečkem a dvěma až třemi samičkami.

Terárium vyhovuje v rozměrech 50x30x30cm se substrátem tvořeným směsí zahradnické prsti a písku.

Optimální teplota pro chov je 28-32°C, v noci ji snížíme na 22-25°C. V teráriu by mělo být místo, které vytápíme až na 35°C.

 

Odchov:

Samičky snášejí po jednom až dvou vejcích v intervalu dva až tři týdny.

Vejce mají tenkou a velice křehkou skořápku a mláďata se z nich líhnou asi po dvou měsících (při teplotě cca 30°C a 60% vlhkosti.)

Mláďata chováme odděleně od rodčů.