Ještěrkovec velký

 

JEŠTĚRKOVEC VELKÝ

(Gerrhosaurus major)

 

Původ:

Obývá suché savany a skalnatá území na východě a jihovýchodě Afriky.

Buduje si vlastní nory nebo obsazuje vhodné úkryty ve skalních puklinách a termitištích.

 

Velikost:

Dorůstá délky až 56 centimetrů. Zbarvený je tmavohnědě s narůžovělým hrdlem, spodní stranu ocasu má okrovou.

Břišní šupiny má uloženy v deseti řadách.

 

Potrava:

Živí se hmyzem a ostatními členovci, drobnými obratlovci a kousky sladkého ovoce.

Jelikož mívají sklon k tloustnutí, nekrmíme je v zajetí častěji než 2x týdně.

 

Chov:

Chováme je v párech v teráriu o rozměrech přibližně 150x80x80cm.

Jako substrát použijeme vrstvu hrubšího písku nebo jemného štěrku, dodáme silnou větev nebo kořen a stabilní skalku.

Neměla by chybět plytká nádoba s vodou, která ještěrkovcům složí nejen k pití, ale mohou v ní i plavat.

Teplotu v teráriu udržujeme ve dne až na hodnotě 35°C, v noci pokles na 20-22°C.

Ještěrkovec veliký se v zajetí dožívá až 15 let.

 

Odchov:

Samice klade na vlhké místo v teráriu 2-3 vejce, jejichž inkubace trvá 110-145 dní.

Mláďata odchováváme odděleně. V zajetí se dožívá až 15 let.